LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nezaboravan lik

Na današnji dan rođen je Charlie Chaplin, ikona filmske komedije

Bio je poznat i po svojim političkim stavovima i često se sukobljavao s vlastima i društvenim normama.

Bio je poznat i po svojim političkim stavovima i često se sukobljavao s vlastima i društvenim normama.

Na današnji dan prije više od jednog stoljeća, točnije 16. travnja 1889. godine, rođen je legendarni filmski komičar i redatelj Charles Spencer Chaplin Jr., poznatiji kao Charlie Chaplin. Njegovo ime ostaje simbol ne samo rane ere Hollywooda već i same umjetnosti filmske komedije.

Charlie Chaplin je rođen u Londonu u siromašnoj obitelji u kojoj je već od najranije dobi pokazivao interes za scenske umjetnosti. Sa samo pet godina izgubio je oca, što je dodatno otežalo obiteljsku situaciju. Svoju karijeru započeo je kao plesač i glumac u različitim kazališnim skupinama prije nego što je prešao na filmsku industriju.

Najpoznatiji je po svojoj ulozi beskućnika The Tramp koji je postao ikoničan lik ne samo zbog svojeg izgleda s velikim cipelama, šeširom i štapom, već i zbog svoje simpatične, ali istovremeno duboko emotivne prirode. Chaplin je bio majstor pantomime i slapstick komedije, ali je istovremeno uspio u svojim filmovima prenijeti snažne poruke o ljudskosti, empatiji i borbi protiv nepravde.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova je The Kid iz 1921. godine, u kojem je Chaplin glumio zajedno sa svojim stvarnim sinom Jackiejem Cooganom. Film je bio veliki uspjeh i pomogao je Chaplinu učvrstiti svoj status kao jednog od najvećih filmskih zvijezda svog vremena.

Unatoč svojem uspjehu, Chaplinova karijera nije uvijek bila bez kontroverzi. Bio je poznat po svojim političkim stavovima i često se sukobljavao s vlastima i društvenim normama. Nakon dugogodišnje karijere u Hollywoodu, Chaplin se preselio u Europu gdje je nastavio snimati filmove i nastupati sve do kasnih godina života.

Charlie Chaplin ostaje nezaboravan lik u povijesti filma i kulturnom pejzažu 20. stoljeća. Njegova umjetnost i nasljeđe žive kroz generacije, dok se njegovi filmovi i dalje gledaju i uče kao primjeri izvrsnosti u filmskom stvaralaštvu.


 

FOTO: UNSPLASH