LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odabir škole ili fakulteta

Upisuješ srednju školu ili fakultet, a ne znaš što? Otkrij buduće zanimanje ovim upitnikom

Upitnik se sastoji od dvaju dijelova: prvi dio odnosi se na pitanja o interesima i sklonostima, dok se drugi dio odnosi na vještine, znanja i sposobnosti korisnika.

Upitnik se sastoji od dvaju dijelova: prvi dio odnosi se na pitanja o interesima i sklonostima, dok se drugi dio odnosi na vještine, znanja i sposobnosti korisnika.

Blizu je kraj školske godine, a mnogi osnovnoškolci i srednjoškolci suočavaju se s izazovom odabira srednje škole ili fakulteta. Ta odluka može biti izuzetno važna i utjecati na njihovu budućnost, no često se događa da mnogi ne znaju koju školu ili studij odabrati.

Jedan od alata koji može olakšati taj proces jest Moj izbor: upitnik interesa i kompetencija, u sklopu portala e-Usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Taj online alat za upravljanje karijerom pomaže učenicima i studentima da identificiraju svoje interese, sklonosti, vještine i sposobnosti te na temelju toga dobiju preporuke za zanimanja koja bi im mogla odgovarati. Prilikom odabira srednje škole ili fakulteta, važno je uzeti u obzir vlastite interese, sklonosti i potencijale. Ta odluka može utjecati na daljnje obrazovanje, karijeru i općenito na životni put pojedinca. Mnogi se mladi ljudi susreću s dilemom koju školu odabrati ili koji studij upisati, a nedostatak informacija i savjeta može ih dodatno zbuniti.

Upitnik se sastoji od dvaju dijelova: prvi dio odnosi se na pitanja o interesima i sklonostima, dok se drugi dio odnosi na vještine, znanja i sposobnosti korisnika. Korisnik treba iskreno odgovoriti na ta pitanja, kako bi sustav mogao pružiti personalizirane preporuke. Nakon što korisnik ispuni upitnik, računalni sustav analizira odgovore i predlaže nekoliko zanimanja koja bi mogla odgovarati korisniku, dok se drugi dio odnosi na Moje kompetencije. Konačan savjet formiran je na osnovi upitnika interesa i sklonosti koje je korisnik ispunjavao ranije i upitnika vještina, znanja i sposobnosti. 

U procesu odabira srednje škole ili fakulteta, važno je koristiti sve dostupne resurse, kako bi se donijela informirana odluka. Upitnik Moj izbor može biti koristan alat koji olakšava ovaj proces te pomaže učenicima i studentima da pronađu zanimanja koja odgovaraju njihovim interesima, sklonostima i kompetencijama. Iskrenost prilikom ispunjavanja upitnika ključna je kako bi alat mogao dati točne i korisne preporuke.

FOTO: STUDENTSKI.HR / GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA