LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Osijeku

Osmišljava se čokolada budućnosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku

Jedan od projekata usredotočen je na istraživanje zamjene masti u proizvodnji čokolade i kremastih proizvoda.

Jedan od projekata usredotočen je na istraživanje zamjene masti u proizvodnji čokolade i kremastih proizvoda.

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu započela su dva ambiciozna znanstveno-istraživačka projekta s ciljem unaprjeđenja proizvodnje čokolade i srodnih proizvoda. Fokus tih projekata je smanjenje udjela šećera i zasićenih masti kako bi se poboljšala nutritivna vrijednost, uz istovremeno smanjenje kalorijske vrijednosti proizvoda, piše Zimo.

Jedan od projekata, nazvan Oleogelovi kao nutritivno poboljšanje čokolade i krem-proizvoda, usredotočen je na istraživanje zamjene masti u proizvodnji čokolade i kremastih proizvoda. Cilj je istražiti kako dodatak oleogelova može utjecati na smanjenje udjela zasićenih masti i kalorija u tim proizvodima. Profesorica Đurđica Ačkar, voditeljica projekta, ističe važnost tog istraživanja s obzirom na povezanost prekomjerne konzumacije zasićenih masti s kardiovaskularnim bolestima.

Osim toga, drugi projekt usmjeren je na korištenje nusproizvoda u proizvodnji čokolade. Kao što ističe profesorica Ačkar, fokus će biti na kakaovoj ljusci i pljevici pira, koji su bogati vlaknima. Također, istraživat će se proteinski nusproizvodi poput sirutke i proteina boba, koji su već pronašli primjenu u prehrambenoj industriji.

Ti projekti, financirani od Hrvatske zaklade za znanost, okupljaju međunarodni tim znanstvenika s pet institucija iz triju država. Prethodni istraživački projekt, Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda, već je pokazao uspjeh u povećanju udjela vlakana u čokoladi i kremastim proizvodima.

Ti projekti ne samo da postavljaju temelje za daljnja istraživanja nego imaju i potencijal značajno utjecati na razvoj nutritivno kvalitetnijih proizvoda na tržištu, nudeći potrošačima zdravije alternative uživanja u čokoladi i sličnim proizvodima.

FOTO: PEXELS