LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROPALESTINSKI PROSVJEDI

Napeti prosvjedi na američkim sveučilištima, stotine uhićenih!

U svijetlu nedavnih događaja na elitnim sveučilištima diljem Sjedinjenih Američkih Država, važnost studentskog glasa i prava na prosvjed ističe se kao ključno pitanje.

U svijetlu nedavnih događaja na elitnim sveučilištima diljem Sjedinjenih Američkih Država, važnost studentskog glasa i prava na prosvjed ističe se kao ključno pitanje.

Važnost studentskog glasa i prava na prosvjed intenzivno se ističe u svjetlu nedavnih događaja na nekoliko elitnih sveučilišta diljem Sjedinjenih Američkih Država. Prosvjedi zbog rata u Gazi dobili su zamaha, a sudjelovanje studenata u ovim demonstracijama rezultiralo je policijskim privođenjem brojnih studenata.

Nakon što je uprava Sveučilišta Columbia u ponedjeljak otkazala nastavu zbog prošlotjednog podizanja šatora na kampusu u New Yorku, policija je nastavila s djelovanjem, a prema izvješću studentskog lista Yale Daily News, uhitili su više od 45 prosvjednika. Zahtijevajući prekid suradnje sveučilišta s proizvođačima vojnog oružja, prosvjednici su odlučili blokirati promet oko kampusa Yale u New Havenu, Connecticut.

Isra Hirsi, kći kongresne zastupnice Ilhan Omar, postala je središnja figura nakon što je otkrila da je suspendirana s Barnard Universityja zbog sudjelovanja u antiratnim prosvjedima na kampusu Sveučilišta Columbia. Hirsi je, s drugima, bila među više od 100 prosvjednika koje je NYPD u četvrtak popodne uhitio nakon što su postavili šatore na kampusu.

Prosvjedi i rasprave o ratu Izraela i Hamasa i slobodi govora potresli su američke kampuse još s početkom napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine. Prosvjedni pokret ponovno je dospio u središte pozornosti prošlog tjedna, a od tada su se prosvjedi dodatno proširili. Osim NYU i Yalea, improvizirani kampovi su postavljeni na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Sveučilištu Michigan, Emerson College i Tufts.

Poput svojih kolega, prosvjednici s NYU-a pozivaju svoju instituciju da otkrije i oslobodi svoje „financije i donacije od proizvođača oružja i tvrtki koje su povezane s izraelskom okupacijom".

Policijska akcija i uhićenja prosvjednika, kako na kampusu Columbije, tako i na drugim sveučilištima, izazvali su reakcije i podijeljene stavove. S jedne strane, prosvjednici tvrde da su njihova prava na slobodu izražavanja ugrožena, dok s druge strane postoji zabrinutost zbog sigurnosti studenata i izražavanja antisemitskih stavova.

Ovaj val prosvjeda i reakcija na američkim sveučilištima ukazuje na složenost političkih i društvenih pitanja koja okružuju rat Izraela i Gaze te potrebu za dijalogom i razumijevanjem među studentima i njihovim institucijama. Dok se rasprava nastavlja, ostaje pitanje kako će sveučilišta odgovoriti na zahtjeve studenata i osigurati pravednu i sigurnu atmosferu za sve.
FOTO: PIXABAY