LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU

Veliki popis ustanova, udruga i internetskih stranica gdje možete potražiti psihološku pomoć

Briga o psihičkom stanju podjednako je važna kao i briga o zdravlju bilo kojeg dijela našega tijela. S obzirom na to da osobe primijete neke poteškoće, one se najčešće manifestiraju na način da osoba gubi interes i volju čak i za najjednostavnijim zadatcima. Stoga ovaj članak donosi popis institucija, udruga i internetskih stranica na kojima se može potražiti psihološka ili psihijatrijska podrška.

Briga o psihičkom stanju podjednako je važna kao i briga o zdravlju bilo kojeg dijela našega tijela. S obzirom na to da osobe primijete neke poteškoće, one se najčešće manifestiraju na način da osoba gubi interes i volju čak i za najjednostavnijim zadatcima. Stoga ovaj članak donosi popis institucija, udruga i internetskih stranica na kojima se može potražiti psihološka ili psihijatrijska podrška.

 

U svrhu prilagodbe sadržaja na portalu osobama s invaliditetom, u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr izrađena je cjelovita audio verzija članka.


O mentalnom zdravlju ali i njegovoj važnosti sve više se govori u javnom prostoru, no unatoč tome ono se i dalje svrstava u kategoriju – tabu teme. Važno je napomenuti kako je mentalno zdravlje sastavni dio zdravlja te predstavlja kontinuum od mentalnog zdravlja prema rizičnosti za razvoj problema mentalnog zdravlja do razvijenih mentalnih problema i poremećaja. 


VEZANO: Otvoreno o stigmatizaciji: „Na fakultetu mi se kriomice izruguju jer moje ponašanje često oscilira”



Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i pridonositi svojoj zajednici (WHO, 2004). 

Kada osoba primijeti neke promjene u svom ponašanju te odluči potražiti psihološku pomoć, prvi korak u ostvarenju tog cilja je pronaći pravu adresu na kojoj se možete obratiti stručnoj osobi. I to danas ne bi trebalo predstavljati nekakav problem uz svu digitalnu tehnologiju kojom se služimo u današnje vrijeme.

No, malo tko uistinu razumije kako se osoba doista osjeća u tim trenutcima. Problem se manifestira kroz negativne učinke na fizičko i psihičko stanje osobe, najčešće u obliku depresije, snižene motivacije za obavljanjem obveznih aktivnosti, iscrpljenosti ili otuđenosti. U takvoj situaciji kopanje po bespuću interneta u potrazi za adekvatnom psihološkom podrškom moglo bi se činiti kao velika gnjavaža, stoga vam ovaj članak donosi veliki popis institucija, udruga i internetskih stranica koje pružaju pomoć mladim osobama.

Razgovarali smo i sa psihologinjom Marijom Granić koja radi kao savjetnica u udruzi Pragma. Navela nam je nekoliko osnovnih institucija u Zagrebu koje pružaju usluge psihološke pomoći.

– Što se tiče mjesta gdje mladi mogu tražiti pomoć, osim dobro poznatih ustanova kao što su Poliklinika za zaštitu djece i mladih ZG, KBC Rebro, Vinogradska, Dubrava, Klaićeva, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj te Savjetovalište za mlade u sklopu HZJZ-a Štampar, postoje još neki centri koji rade kroz projekte s djecom i mladima (npr. Centar Sever, Proventus, Ježeva kućica u Samoboru itd.). Nadalje, tu su i brojne udruge koje rade po projektima i programima. Sad je pitanje koliko su aktivni projekti trenutno kod koga, kakvo je stanje, primaju li ljude i sl. U Pragmi već neko vrijeme imamo porast novih upita za savjetovanje mladih i, nažalost, često ih moramo stavljati na čekanje jer su kvote popunjene. – objašnjava Marija.

Ovom prilikom treba istaknuti i projekt studenata psihologije koji su pokrenuli internetsku bazu psihologa koji djeluju unutar Hrvatske pod nazivom PsiHelp, te su na taj način olakšali pretraživanje. Na njihovoj službenoj stranici moguće je pretražiti popis psihoterapeuta i savjetodavnih terapeuta, psihologa u javnom zdravstvu, te psiholoških udruga.

Nadalje, na stranici postoji blog s korisnim tekstovima poput Potraga za odgovarajućim psihoterapeutom, Kako se pripremiti za prvi susret sa psihoterapeutom, Kako odabrati najbolju vrstu psihoterapije i mnogi drugi zanimljivi članci koji će zasigurno biti od pomoći. Na stranici se krije dosta korisnih informacija vezanih uz mentalno zdravlje, stoga vjerujemo kako ova stranica mnogima može biti od koristi. U sklopu projekta studenti su pokrenuli i stranice na društvenim mrežama te YouTube kanal.

Također, popis psiholoških savjetovališta u Republici Hrvatskoj nalazi se i na internetskoj stranici Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Tu se nalazi poduži spis na kojem se nalaze Našice, Koprivnica, Jastrebarsko, Novska, Osijek, Poreč, Rijeka, itd. Stranicu možete posjetiti i putem ovoga linka

Ako se odlučite pomoć potražiti kod privatnog psihologa, to ćete, naravno, morati i platiti. O cijenama i nije baš moguće govoriti u globalu jer to zaista ovisi o raznim faktorima, ali okvirno je neki prosjek 300 kn po satu, negdje više, negdje manje, kako nam kaže psihologinja Granić iz udruge Pragma.

Studentica Fakulteta političkih znanosti koja je na prvoj godini fakulteta odlučila privatnim putem potražiti pomoć psihologa o cijenama kaže:

– Ono što ja znam iz vlastitog iskustva cijene po satu su se kretale od nekih 250 do 450 kuna. Ja sam plaćala 350 kuna po satu u Zagrebu. Prvih mjesec dana išla sam svaki dan i to je mojoj obitelji bio veliki financijski trošak, ali za zdravlje se uvijek isplati dati koju kunu više. Nakon toga, na terapiju sam išla jednom do dva puta tjedno, u konačnici se broj sati smanjivao i, evo, sada sam super. – dodaje vedro studentica. 

Na pojedinim stranicama centara, udruga i ostalih koji pružaju psihološku podršku moguće je pronaći i cjenik usluga. 

U nastavku članka slijedi popis ustanova koje pružaju pomoć. Nismo ih mogli pobrojati sve, no nadamo se kako će ove informacije barem nekome pomoći.

  • Hrabri telefon oglasio je na svojem Facebooku da su aktivne linije za djecu, ali i za roditelje. Broj za roditelje glasi 0800 0800, dok liniju za djecu zovete na 116 111. Hrabri telefon možete kontaktirati i na mail adresi savjet@hrabritelefon.hr.
  • Hrvatski Crveni križ također nudi psihosocijalnu podršku 24 sata dnevno. Kontaktirati ih možete na jedinstveni broj 0800 1188 nakon čega je potrebno odabrati vlastitu županiju i tada vas spajaju s odgovarajućom osobom.
  • Poliklinika za zaštitu djece i mladih Zagreba (Đorđićeva 26, 10000 Zagreb, tel: 01/34-575-18, e-mail: info@poliklinika-djeca.hr, radno vrijeme: radnim danom 7:30 – 20:00, subotom 07:30 – 15:00)
  • Klinika za psihijatriju i psihološku pomoć KBC Zagreb (01 2388 888 – centrala). U sklopu Klinike djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom na broj: 01 2376 470  (od 0 do 24 sata)
  • HZJZ Andrija Štampar, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti (01 38 30 066, mentalno-zdravlje@stampar.hr)
  • Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanja (info@centar-sirius.hr)
  • Psihološki centar Sever (098 925 0363, psih.centar.sever@gmail.com)
  • Plavi telefon: dostupni svaki dan od 9:00 do 21:00 (014833888, info@plavi-telefon.hr)
  • Udruga Pragma: (095 7789950 ili 095 1789952, pragma@udruga-pragma.hr)
  • Psihološki centar TESA: internet i telefonsko savjetovanje (01/48 28 888 – radnim danom od 10:00 do 22:00, e-mail: psiho.pomoc@tesa.hr ili putem online formulara)
  • Kako si - e-savjetovanje
  • Podrška na dlanu – besplatni resursi za djecu, mlade, roditelje i stručnjake o suživotu s pandemijom i potresom
  • Projekt Stella – edukativna i interaktivna mobilna aplikacija usmjerena k zaštiti mentalnog zdravlja i prevenciji anksioznosti i depresije kod mladih
  • Udruga Zamisli: e-mail: zamisli.psihologija@gmail.com
  • HZJZ Ličko-senjske županije, Tim prevencije ovisnosti, izvanbolničkog liječenja i zaštite mentalnog zdravlja
  • Savjetovališta za mentalno zdravlje Zadar (Tel: 023/630-575, mentalnozdravljezadar@gmail.com)
  • Studentsko savjetovalište – UNIZD (Tel:  023 200 665)
  • Psihoterapija u Zadru – Humani studio (Mob: 091 604 39 12, e-mail: info@humanistudio.hr)
  • HZJZ Šibensko-kninske županije (Tel/Fax: +385 (0)22 / 215 097, Psiholog Tel: +385 (0)22 / 219 774, e-mail: ovisnosti.sibenik@email.t-com.hr)
  • Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece, Dubrovnik (Tel za narudžbe: +385 (020) 431-582, svakim radnim danom 07:00 – 15:00)
  • HZJZ Dubrovačko-neretvanske županije, Odjel za mentalno zdravlje (Savjetovalište na otoku Korčula (e-mail: pamela.andrea@zzjzdnz.hr, tel: 020 715 - 021), Savjetovalište Metković (e-mail: asja.palinic-cvitanovic@zzjzdnz.hr,  tel: 020 681 - 979)
  • Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije: Kontakt brojevi:  0-24 h na brojevima: 091 755 08 79 (HPK-HPD Mreža telefona za PGŽ)  i 091 781 36 27 (HPK-HPD Mreža telefona za SMŽ) 
  • Hitna psihijatrijska ambulanta neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača: 0-24 na broj telefona: 044 569 270
  • Mobilni tim za psihološku i psihijatrijsku podršku Sisak: Voditelj tima Sisak – mobitel: 091 612 57 98, vrijeme intervencija: 8:00 – 15:00
  • Mobilni tim za psihološku i psihijatrijsku podršku Petrinja, voditelj tima Petrinja - mobitel: 098 236 628, vrijeme intervencija: 8:00 – 15:00
  • Mobilni tim za psihološku i psihijatrijsku podršku Glina, voditelj tima Glina – mobitel: 091 150 88 08, vrijeme intervencija: 8:00 – 15:00
  • Za hitna krizna psihološka stanja, mobitel: 091 150 88 05, vrijeme intervencije: 15:00 – 20:00
  • Petrinja: Savjetovalištu za djecu, adolescente i obitelj, Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, 10:00 – 22:00 na broj: 099 731 25 06; savjetovaliste.petrinja@gmail.com.
Članak je nastao u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, koji udruga Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: UNSPLASH